OnsTeunesen.nl
◀ terug naar overzicht
Provincies en Waterschappen 04-12-2018

Moordhuizen kan ontsnappen aan dijkverlegging bij uiterwaardengeul

Het plan voor een dijkverlegginging bij Moordhuizen - aan de overkant van de Maas bij Lith - is definitief van de baan. De gemeente West Maas en Waal wil het plan van Rijkswaterstaat voor een hoogwatergeul in de plaatselijke Maasuiterwaarden inzetten als wisselgeld. Die geul levert een 2 centimeter lager Maaspeil op, even veel als de dijkteruglegging. De geul is prima, echter moet het plan voor de dijkverlegging van tafel.


Nu Rijkswaterstaat aanklopt bij de gemeente voor de verbreding van de geul, ziet de wethouder kans om duidelijkheid te bedingen voor de inwoners van Moordhuizen. De gemeente is best bereid mee te betalen aan de 84 meter lange brug die over de nieuwe stroomgeul moet komen en wil zelfs ook nog wel het dagelijks onderhoud voor zijn rekening nemen. Maar alleen op voorwaarde dus dat de dijk van Moordhuizen blijft waar hij ligt.

Het is de enige volledig buitendijkse brug van Nederland worden en dus ook de enige brug die volledig onder water kan komen te liggen in een stroomgeul. Dat is ook de reden waarom de gemeente best het reguliere onderhoud voor zijn rekening wil nemen, maar niet volledig verantwoordelijk wil zijn voor alle beschadigingen.



Download PDF ►